Snøballen ruller i ME-miljøet – spørsmål om refusjon grunnet immunsvikt hos ME/CFS pasienter

Anne-Grete Strøm-Erichsen har fått spørsmål om refusjonsordning på blå resept for ME-pasienter melder Rutts blogg i dag 7 juni 2011:

De siste dagene har det blitt jobbet med å stille Statsråd Strøm-Erichsen spørsmål om ikke ME-pasienter med immunforsvarssvikt skal få de samme rettighetene som andre med immunforsvarssvikt. Spørsmålet ble lagt ut på Stortingets sider i dag og det skal foreligge svar fra Statsråden innen 6 dager:

Spørsmål:

Vigdis Giltun (FrP): Helfo har en ordning hvor de som har behov for medisiner som faller utenfor blåreseptforskriften (§ 5-14) kan søke om individuell refusjon. Det spesifiseres i Helfos reglement at hvis pasienter med immunsvikt får godkjent refusjon skal de ikke betale egenandel. Mange ME-pasienter viser ved biomedisinsk utredning store avvik på immunforsvaret og immun dysfunksjon. Bør ikke også de få refusjonsrettigheter?

Printscreen av spørsmål til Helseministeren, Stortinget

Les dette og bakgrunnen for spørsmålet her

Vi tar med noen av sitatene i bakgrunnen for dette spørsmålet:

* Det viser seg at ME- ikke bare rammes av et manglende offentlig behandlingstilbud, men også av refusjonsordninger som ikke gir dem samme rett som andre med immunsvikt til å få dekket sine utgifter til undersøkelser og behandling som virker.

* Hun har i 16 år fått vite at det offentlige helsevesen ikke finner noe galt som de kan behandle, og har derfor ikke mottatt noe offentlig behandlingstilbud. Ved Lillestrøm Helseklinikk og spesialist i indremedisin Prof. Kenny De Meirleir har hun de siste 2,5 årene blitt undersøkt grundig for sin sykdom. Blod-, spytt- og avføringsprøver er oversendt anerkjente laboratorier i USA og Belgia for analyse, og det ble påvist svært alvorlige tarminfeksjoner som hun har fått behandling for med antibiotika kjøpt gjennom apotek i Norge og utlandet. Grundige undersøkelse har også avdekket at hun lider av en autoimmun sykdom (…).

* De alvorlige infeksjonene skyldes altså problemer med immunforsvaret. Hun har blitt behandlet med probiotika og immunstyrkende medisin, og har i dag en betraktelig bedring i funksjonsnivå. De objektive biologiske prøvene viser også at hun er på god vei mot å bli friskere, men får vedlikeholdsbehandling for å unngå sykdomsforverring. Problemet er at hun ikke får dekket kostnadene verken til utredning eller behandling av sin sykdom. Noen av medisinene kan skrives ut på blå resept – men hun har fått avslag med begrunnelse av at hun har feil diagnose.

* I avslagsbrevet står det at kostnader ved behandlinger som er foretatt utenfor det offentlige helsevesen, bare gir rett til særfradrag dersom tilsvarende behandling ikke tilbys av det offentlige helsevesen. Videre i avslagsbrevet fra skatteetaten står det blant annet at behandlingen ved Lillestrøm Helseklinikk, medisiner og laboratorieprøver fra utlandet er å anse som foretatt utenfor det offentlige helsevesen. Det innrømmes derfor ikke fradrag for utgiftene til konsultasjon og helsekostprodukter i forbindelse med denne type behandling.

* Sintef publiserte en uavhengig rapport i februar, hvor de konkluderer med at det ikke finnes kurativ behandling for ME i det offentlige helsevesen i Norge. Det ser ut til at ME- pasienter er henvist til å utprøve alternativer for egen regning så lenge det som regnes som det offentlige helsevesenet ikke kan tilby adekvat behandling.

* Hun håper nå på et positivt svar fra statsråden som kan åpne for å få refusjon på individuelt grunnlag ved immunsvikt også når dette skyldes ME.

*****

Dette er ett sentralt tema og problemstilling som nå kommer opp, nettopp pga at vi som har foretatt utredning med hensyn til immundysfunksjon – immunsvekkelse – immunsvikt sitter altså på med en stjernehimmel * på våre testresultater.

Så i dag er jeg meget og mektig stolt av ME-miljøet og pådrivere som har rett og slett lagt trykk på myndighetene våre med dette «spot on» spørsmålet!

Dette er rette veien å gå folks 😀

Snøballen ruller – og etterhvert som publikasjoner fra LHK og Belgia kommer som viser disse testresultatene kan det ikke lengre ignoreres – vi vil at rettferdighet skal oppfylles – dette krever handling fra våre myndigheter og off. helsevesen!!!

** 😀 **

Reklamer

En kommentar om “Snøballen ruller i ME-miljøet – spørsmål om refusjon grunnet immunsvikt hos ME/CFS pasienter

  1. Tilbaketråkk: Svar fra Helseministeren angående spørsmålet om refusjon grunnet immunsvikt hos ME/CFS pasienter har kommet « ToTo NeuroImmunologisk Kurativ Behandling

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s