Utredning: Humant gammaretrovirus XMRV test

Test av Humant gammaretrovirus XMRV

8 oktober 2009 kom en pressemelding fra Whittemore Peterson Institute.(WPI) (1) Pressemeldingen fortalte at de hadde funnet en signifikant sammenheng mellom retroviruset Xenotropic murine leukemiavirus – related virus (XMRV) og pasienter med Myalgic Encephalomyelitis/Chronic Fatigue Syndrome (ME/CFS)


Bilde: gammaretrovirus XMRV (Wikipedia)

Forskningsresultater og rapport ble publisert i det prestisjetunge tidsskriftet Science i løpet av oktober 2009 med tittelen “Detection of an Infectious Retrovirus, XMRV, in Blood Cells of Patients with Chronic Fatigue Syndrome” av Lombardi et al (1).

Forskningsresultatene (1) viste at 67 % av ME/CFS pasienter var smittet med XMRV. I ettertid er det nå funnet XMRV i 97 % av de originale blodprøvene (5). I kontrollgruppen (friske) ble det funnet 3,7 % positive.

23 august 2010 kom bekreftelsen på at det er funnet flere gammaretroviruser, MLV-relaterte gensekvenser i blod hos ME/CFS pasienter og hos friske bloddonorer.

Lo/Alter- rapporten (6) ble publisert i PNAS med tittel “Detection of MLV-related virus gene sequences in blood of patients with chronic fatigue syndrome and healthy blood donors”.

Denne studien viser at 83,5 % av ME/CFS pasienter er smittet med MLVs og 6,8 % av friske bærer smitte av retrovirusene MLVs.

Denne studien fant riktignok ikke XMRV, men fire nye retrovirus gensekvenser som stammer fra mus. Det er viktig å bemerke at disse MLV-lignende retrovirusene genetisk sett er nærmere beslektet med polytrofe endogene retrovirus enn XMRV. Forskjellen i genetisk sekvens mellom MLVs og XMRV er 4 %. Det at MLVs er polytrofe betyr at de kan smitte både mus og mennesker. Xenotrofisk betyr at viruset ikke smitter mus, men andre pattedyr og mennesker.

Arbeidshypotesen fremover er å vitenskapelig bevise om det eksisterer en link mellom XMRV og neuroimmunologiske sykdomstilstander som ME/CFS (3,5).

XMRV er også funnet i pasientgrupper som prostatakreft, autisme, FM, Lyme og brystkreft. Hvilke andre pasientgrupper som kommer til vil fremtidige forskningsstudier avsløre.

Bildet viser XMRV prøver.

Lillestrøm Helseklinikk benytter VIPdx til analyse av XMRV testen. Laboratoriet er CLIA sertifisert, noe som sikrer god kvalitet. Dr Vincent Lombardi er medisinsk ansvarlig på VIPdx. Det finnes per i dag ingen kjent vanlig PCR teknikk for å påvise viruset. (3). Det er nye testmetoder under utvikling.

Du kan testes for XMRV og alle kjente gammaretroviruser ved to ulike tester:

Co-cultur test: Kode: XAND

Denne testen bruker ferskt blod som blir dyrket i cellekultur for å oppkonsentrere retroviruset. Blodprøven blir tatt på bestemte dager og ankommer USA innen 24 timer. Denne prøven er meget tidskritisk. Dyrkningstesten avdekker virale nukleinsyrer/proteinpartikler i blodet. Testen kan avdekke aktiv infeksjon.

Dyrkningstiden ved VIPdx tar 21 til 42 dager og deretter utføres Western blot analyse av testresultat. Du må beregne minst 3 mnd før du får svar på testen din.

Pris: 6000,- kr

Kontakt LHK og avtal tid. Nye tidspunkt for prøvetakning vil bli annonsert.

XMRV Serologi/antistoff test.; Kode XNDS

Serologi/antistoff-testen vil i tillegg avdekke alle kjente gammaretroviruser. Denne testen finner antistoffer som kroppen har produsert som en immunrespons på infeksjon av retroviruset. Testen kan si noe om virusmengde i vev og ikke bare blod.

Blodprøven tas i bestemte testrør og fryses ned. Denne testen er derfor ikke tidskritisk, og kan tas hverdager man – tors innen kl 15.00. Serologitesten blir sendt fra LHK i større forsendinger og ikke enkeltvis. Du må regne med minst 3 mnd før prøveresultatet foreligger.

Pris: 2990,- kr

Avtal tid med LHK.

Hvilken XMRV-test skal jeg velge?

Som dere nå vet er det altså to ulike tester som kan finne XMRV og kjente gammaretroviruser. En skal være klar over at begge testene er sikre og meget følsomme for detektering av XMRV og kjente gammaretroviruser.

Det åpenbare er prisforskjellen. Dette er dessverre ikke ett godt nok argument for hvilken test en skal velge først. LHK vil gi anbefalinger til sine pasienter, men dropper du innom for å ta test så er det noen faktorer du bør tenke på.

Det viser seg at hver av testene kan gi falsk negative svar: Årsaken til negativ serologitest kan være at du er immunsupprimert. Det en ser hos ME/CFS pasienter er at antistoff-produksjonen er svekket (ta en total Ig-test med IgG subklasser hos fastlege!). Det er en tendens til at personer med lav Karnofsky score (sterkt nedsatt funksjonsevne) tester negativt på serologi, men positivt på co-cultur, med forbehold om en faktisk er infisert av XMRV.

Det er også en mulighet for at infeksjonen av XMRV er latent. Da er det mulighet for negativ prøve av co-cultur, men positiv prøve på serologi. Personer som har vært en stund i behandling og bedret tilstanden sin bør satse på serologi.

Dette er et retrovirus som replikerer langsomt. Det er også en mulighet for at antall celler som er infisert er så lavt og/eller at retroviruset er i skjulte reservoarer, at det ikke vil slå ut på noen av testene. (2). Negativt prøvesvar på begge tester betyr likevel at du mest sannsynlig er negativ for XMRV.

Det finnes personer som har tatt begge testene samtidig. Da er det en prisreduksjon grunnet besparte transportkostnader. Pris: 8200,-

Referanser:

(1) Lombardi et al (2009) WPI Science-rapporten

 

(3) Lillestrøm Helseklinikk (LHK)

(4) VIPdx, USA

(5) WPI

(6) Lo/alter-rapporten

 

*****

Reklamer

En kommentar om “Utredning: Humant gammaretrovirus XMRV test

  1. Tilbaketråkk: XMRV nytt: VIPdx kommer ikke til fortsette XMRV testing « ToTo NeuroImmunologisk Kurativ Behandling

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.