Info om: Hva er ett retrovirus og hvorfor er de unike?

Info om: Hva er ett retrovirus og hvorfor er de unike?

I dette innlegget skal vi se på hvorfor forskere har studert retroviruser og hva det er som gjør de så unike og spesielle.

Termen retro betyr bakovervendende i den forstand at retrovirus har en egenskap/modus til å bakvende transkripsjon av nukleinsyrer.
Retrovirus er også RNA virus men de replikerer i den forstand som ett DNA intermeditat.

Hva er så interessant med retrovirus?

1 Dette er de første virusene som er bevist å danne kreft, og har blitt studert inngående på grunn av deres kreftfremkallende egenskaper.

2 HIV – viruset, som ble kjent tidlig på 80 tallet, er kjent for å gi ervervet immunsvikt (AIDS), og er som kjent allerede ett verdensomspennende helsemessig problem.

3 Genomet til retrovirus kan bli spesifikt integrert i vertens genom via DNA intermediater.

4 Retrovirus har ett enzym, som kalles revers transskriptase (reverse transcriptase), som kopierer RNA sekvenser inn i DNAet.

* Noen retrovirus har egenskaper som er like RNA-virus og noen har like egneskaper som DNA-virus.

* Revers transkripering er ikke begrenset til bare retrovirus. Ett eksempel på det er Hepatitt B-virus, som også bruker denne måten å replikere på. Men til forskjell fra retrovirus vil disse virusene omslutte (encasidate) virus-nukleinsyrene med capsid. Capsid er proteinkappen som omslutter nukleinsyrene i noen virus partikler. Hepatitt B-viruset vil heller omslutte DNA genomet enn RNA genomet som retrovirus gjør.

* Retrovirusene er såkalte “konvolutt” virus med uklar symmetri. Det er ett bredt antall med proteiner i viruskappen. Disse inkluderer minst to omslagsproteiner og syv typiske indre proteiner, hvor fire er strukturelle og tre er enzymatiske.

* Den enzymatiske aktiviteten som er funnet i viruspartikler er revers transkriptase, DNA endonuklease (integrase) og protase.

Retroviral genom og replikasjon:

* Genomet til retrovirus er unike.
* Det består av to identiske virale RNA molekyler som henger sammen via en hydrogen-binding.

* Det genetiske kartet til retrovirusets genom:

Nøkkelregionene i kartet kalles:
gag, som koder for de interne strukturelle proteinene.
pol: koder for revers transkriptase og integrase
env: koder for konvolutt/omslagsproteinene
src: er ett kreft – transformasjons-gen, som bæres av noen retro-viruser.

Bildene over viser hvordan ett XMRV ser ut, genomet og forklaringer på termer som er brukt.

Oppsumering:

*Retrovirus partikler inneholder altså spesielle enzymer, revers transskriptase, som kopierer informasjonen fra retrovirusets RNA til vertens DNA. Alle celler i kroppen vår har cellekjerne med DNA informasjonen vår. Blir du smittet med ett retrovirus betyr det i praksis at retroviruset overtar den infiserte cellen og altså kopierer sitt RNA inn i vårt DNA. Har du blitt smittet med retrovirus, blir du ikke kvitt det.

* DNA blir dermed integrert i vertens kromosom, som kan overføres i generasjoner. I tilfellet hvor det overføres i generasjoner er retroviruset endogenisk. XMRV er exogent, og betyr at det ikke er i germceller. I dette ligger det også mye forskning igjen. En er usikre på hvorvidt MLVs er endogenisk, og bare videre forskning vil avklare dette.

* Under spesielle omstendigheter/betingelser, kan retrovirus DNA “rømme/unnslippe” fra vertens kromosom, og bli omdannet tilbake til RNA og danne former for modne vironer.

* Prioner representerer en annen form for ekstreme vironer. Normalt inneholder ikke disse nukleinsyrer, men protein partiklene er sterkt smittsomme.

* Prioner er kjent for en rekke sykdommer: skrapesyke hos sau, en hjernehinnebetennelsestype i kyr, Creutzfeldt-Jacobs i mennesker.

* Det mest suspekte når det gjelder prioner er at ved en infeksjon så er det kroppens/vertens egne gener som koder for prionproteinet. Likheten mellom virus, virodider og pioner er at de infiserer og blir reprodusert inne i celler.

Referanse:

 

kilde: ISBN 0 – 13 – 176660 – 0

 

Reklamer

2 kommentarer om “Info om: Hva er ett retrovirus og hvorfor er de unike?

  1. Tilbaketråkk: Retrovirus og ME i artikkel i NRK.no 8 juni 2011 – ett kritisk blikk « ToTo NeuroImmunologisk Kurativ Behandling

  2. Tilbaketråkk: XMRV nytt: Systematisk studie av Zhang et al juni 2011 på hyppighet av XMRV forekomst i humane cellelinjer og bevis for en horisontal virusspredning til andre cellekulturer/cellelinjer « ToTo NeuroImmunologisk Kurativ Behandling

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s