Utredning: Intoleransetest

Test: Intoleransetest

Intoleransetesten: Denne sendes til US Bio Tek og tester for 96 vanlige matvarer. Dette er en IgG-test for å se om antistoffene dine har reaksjoner på ulike matvarer.

Intoleranser/sensitivitet for agenter i matvare og drikke, og andre biologiske og kjemiske agenter, er vanlig i neuroimmunologiske sykdomstilstander.

IgG antistoffer representerer den største av Ig-gruppene våre. Inflammasjon som følge av at immunsystemet (makrofager) ikke klarer å klarere antigener fra for eksempel casein (melkeprotein) er vanlig i tilstander som LHK´s pasienter er rammet av. Når det gjelder IgG er inflammasjonsprosessene gradvis, fra noen timer til flere dager, en tilstand ofte kalt forsinket immunrespons/hypersensitivitet. Dette i motsetning til ekte allergier, hvor IgE medfører straksreaksjoner.

T-hjelpercellene våre har til oppgave å presentere og videreformidle antigener fra fremmedlegemer vi får i kroppen. Makrofager gjør det samme. Når kroppen oppfatter ett antigen vil det sette i gang en rekke prosesser for å både identifisere antigenet og presentere det videre.

I denne prosessen blir det sendt ut signaler, eller cytokiner, til andre immunceller om at det er fare på ferde. I siste omgang skal B-celler modnes og danne antistoffer (IgG).

Komplement-systemet kan også bli aktivert i denne prosessen. En tar bla tester av C4a målt i plasma for å se om kroppen skiller ut anafylatoksiner.

Intoleransetesten er fort gjort. Det er ett lite stikk i fingeren og blodet plasseres på noen felter på selve testen. Deretter blir den sendt til USA for analyse.

Resultatet av testen brukes primært som ett verktøy for diett.Ved høye utslag er det anbefalt å utelukke matvarene som fremprovoserer immunreaksjoner. Det er ett viktig behandlingstiltak for å redusere inflammasjon og belastning av immunforsvaret.

Pris: litt over 2000,- kr

Resultatet fra testen er presentert som søyler og reaksjonene er fra 0 til 6 (bilde 1), hvor 0 er ingen reaksjon og 6 er ekstrem reaksjon. En frisk person havner i område en til lavere tre.

Bilde 1 viser referanse for IgG reaksjon

Bilde 2 viser en person med intet utslag. Årsaken i dette tilfellet er liten produksjon av antistoffer (IgG) og ikke at vedkommende ikke har spist matvarene.

Bilde 2: viser en person med liten antistoffproduksjon.

I noen tilfeller dukker det opp personer med tvetydige resultat. Hvor det er noe reaksjon på enkelte matvaregrupper, men ikke slik at det er forenelig med symptomer eller stemmer overens med andre tester (for eksempel avføringstest). Noen ”ikke-reaksjoner” kan skyldes at pasienten ikke har spist matvaren, mens andre kan skyldes at det ikke er nok antistoffer selv om vedkommende har spist matvaren. I slike tilfeller er det vanskelig å benytte intoleransetesten som verktøy.

I det neste eksemplene (bilde 3 til 8 ) blir det vist en person som har normale utslag på enkelte matvarer og sterke reaksjoner på andre. I dette tilfellet er intoleransetesten ett godt verktøy for justering av kosthold og diett.

Bilde 3: viser sterke utslag på egg

Bilde 4: viser hvordan personen reagerte på melkeprodukter:

Vedkommende blir sannsynligvis anbefalt å eliminere melkeprodukter fra kostholdet.

Bilde 5 og 6 viser reaksjoner på gluten (gliadiner) og kornprodukter. Intoleranser er meget vanlig og medfører bla. lekk tarm og toksiske reaksjoner, da proteinene ikke blir nedbrutt i tarmen. Gliadiner blir også funnet i avføringsprøven dersom personen ikke bryter ned disse som en skal.

Bilde 5: Utslag på kornprodukter som inneholder gluten/gliadiner

Bilde 6: Utslag på kornprodukter som inneholder gluten/gliadiner

Vedkommende blir trolig satt på lav-gluten diett, litt avhengig av hva avføringstest og generelle blodprøver viser. Denne testen forteller også at vedkommende kan spise mais (corn) i kostholdet sitt. Mais er forøvrig tilsatt i meget mange produkter til og med cola.

Bilde 7 viser at denne personen har intoleranse for mandler. Mandler er i utgangspunktet meget sunt med høyt proteininnhold og gunstige fettsyrer, samt masse vitaminer og mineraler.

Bilde 7: Utslag på mandler

Bilde 8 viser ett utsnitt fra samme person med hensyn til reaksjoner på grønnsaker. Vedkommende hadde normale reaksjoner på de fleste grønnsakene og kan trygt spise av grønnsaksdisken.

Bilde 8: Normale utslag på grønnsaker

Oppsummering:

Intoleransetesten er ikke godkjent til å sette diagnoser, men er ett nyttig verktøy for justering av diett. De fleste pasienter som blir behandlet på LHK har intoleranseproblematikk, enten det gjelder ME/CFS eller IBS. I medisinsk faglitteratur er det beskrevet typer av hypersensitivitet. Dessverre er det ikke satt nok fokus på type II – IV, da det som sagt ikke er godkjente kliniske blodprøver for å påvise slike immunreaksjoner.

Kostholdsendringer medfører også i noen tilfeller ekstra økonomisk belastning, og det er ikke lett å få dekket av NAV.

Diett og kostholdsjustering er en viktig del av behandlingen ved Lillestrøm Helseklinikk.

Dette innlegget finner du også på LHK pasientfora

*****


Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s